Annons:
Etikettendometriosis-awareness-project
Läst 1424 ggr
Thotis90
2015-09-03 07:00

Smärtlindring

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 3 - Smärtlindring

Den klassiska behandlingen mot dysmenorré är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som exempelvis Ibumetin, Ipren eller Naproxen då dessa kan minska sammandragningarna i livmodern och därmed minska smärtorna. För bästa lindring bör tabletterna tas så fort man känner minsta tecken på att menstruation är på väg och fortsätta under de första blödningsdagarna. Man kan också prova att motionera eller ha värme mot det smärtade området då det kan lindra genom att blodets genomströmning ökar.

Det är vanligt att kvinnor som misstänker att de lider av Endometrios också blir ordinerade preventivmedel då även dessa kan minska sammandragningarna i livmodern, men det är tyvärr få som upplever tillfredsställande smärtlindring. Om man har provat behandlingsmetoderna mot dysmenorré som nämns ovan och man inte har blivit hjälpt bör man kontakta läkare för att diskutera andra smärtlindringsmetoder, Smärtstillande och en eventuell utredning för Endometrios. Det kan dock vara svårt att bli tagen på allvar av vården (mer om det senare i projektet).

Kvinnor med Endometrios blir sällan hjälpta av vanliga receptfria läkemedel utan måste vända sig till läkare för att få någonting starkare. Exempel på Smärtstillande som skrivs ut till endometriospatienter är Citodon, Orudis, Panocod, Tiparol, Tradolan, Dexofen m.m. Vid extrema smärtor kan ännu starkare mediciner bli aktuellt, t.ex. morfin. Ibland är det nödvändigt att äta flera mediciner samtidigt och det kan leda till man har svårt att röra sig i och utanför hemmet, att man inte kan köra bil, att man inte kan jobba osv. då man kan bli väldigt påverkad av medicinerna (ungefär som att man är full eller hög) och drabbas av andra påfrestande biverkningar.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: