Annons:
Etikettendometriosis-awareness-project
Läst 1455 ggr
Thotis90
2015-09-19 07:00

Diagnos

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 19 - Diagnos

Hur får man diagnosen Endometrios? En korrekt diagnos måste ställas genom Laparoskopi, som också kallas titthålsundersökning eller Titthålsoperation. Laparoskopi innebär att man inspekterar buken med hjälp av ett titthålsinstrument - ett tunt metallrör med en lampa och en liten videokamera. Instrumentet förs in i buken via ett litet hål som brukar vara ungefär 1 cm stort.

FÖRBEREDELSER
- Första steget för många är att lämna blodprov två veckor innan operationsdagen och man ska också kring denna dag sluta med naturläkemedel om man tar sådana. En vecka innan ska man också undvika mediciner som innehåller acetylsalicylsyra och NSAID-preparat som Diklofenak, Ibumetin, Ipren, Naproxen m.fl. då de ger ökad blödningsbenägenhet.

- Man ska inte äta, dricka eller röka efter kl.24:00 kvällen innan operationen (p.g.a. att man kommer sövas). Det är viktigt då kvarvarande maginnehåll kan passera över till luftstrupen och lungorna, som kan ge livshotande komplikationer.

- Kvällen innan och på operationsdagens morgon ska man duscha med Descutan, som är ett bakteriedödande medel. Eventuell kroppsbehårig från naveln till blygdbenet ska tas bort.

OPERATIONSDAGENS MORGON
Tidigt på operationsdagens morgon (kring kl.07:00) får man komma till sjukhuset. Man blir då tilldelad ett rum och får ta på sig kläder som har lagts på eller intill sängen - en rock likt ett långt nattlinne, ett par trosor och ett par strumpor. Ibland kan en läkare eller sköterska komma in och berätta hur operationen kommer gå till, hur man kan må när man har vaknat, när man får äta/dricka igen osv. Hur länge man får vänta på rummet innan det är dags att opereras varierar beroende på var man ligger i turordningen (jag var sist när jag opererades och sövdes kl.14:15).

OPERATIONEN
Laparoskopi görs i regel polikliniskt, som betyder att man kommer på morgonen och kan gå hem på eftermiddagen/kvällen. Det varierar dock beroende på om man hittar någonting, vad man hittar, hur lång tid operationen tar, hur lång tid det tar att vakna, hur man mår efteråt, komplikationer osv. Vissa kan gå hem kort efter att de har vaknat medan andra kan få vara kvar i flera dagar.

Laparoskopi går till som så att man börjar med att söva patienten och sedan fyller buken med koldioxid så att bukväggen lyfts från underliggande organ. Titthålsinstrumentet förs in i buken så att läkaren kan få en bra bild över organen. Ytterligare instrument förs in i buken via 2-3 små snitt i huden som oftast sitter i bikinilinjen och är cirka 5-10 mm stora. Läkaren styr instrumenten utifrån och följer arbetet på en bildskärm. Det händer att läkare väljer att bara titta i buken och låta eventuella härdar vara, men många väljer att ta bort dem med förhoppningen att det ska underlätta för patienten. Att ta bort härdarna utgör en risk då endometrioscellerna älskar ärrvävnaden som blir efter operationer. Det är då viktigt att få rätt behandling (mer om det på söndag).

Ibland kan läkaren hitta t.ex. stora Cystor och Sammanväxningar och då kan det vara nödvändigt att göra en öppen bukoperation (laparotomi) som innebär att man öppnar buken för att få bättre tillträde till bukens organ.

TIPS
Var förberedd på att du kan behöva stanna kvar över natten, för man vet aldrig i förväg hur en operation kommer gå. Ta med dig hygienartiklar, bekväma kläder, någonting att fördriva tiden med osv.

Hur man kan må efter Laparoskopi och laparotomi kan ni läsa om i nästa artikel!

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: