Personlig berättelse

Adnimistratörens egna historia

2013-09-11 17:06 #0 av: Ellasratties

Här kan du läsa om min kortfattade historia. Förhoppningsvis skall denna vara till hjälp.

Min historia börjar vid 9 års ålder då min mens startade. Jag gick runt med ont i magen i några dagar innan den kom. När jag väl fick min första mens så började mitt helvete redan där. Jag spydde, skrek och grät p g a av mina kraftiga menssmärtor. Dessa smärtor kom varje ägglossning och varje mens i ca 3 år, och jag trodde det var normalt, så jag tog mina panodil och ipren fulla doser. Jag var helt säker på att det skulle vara såhär i resten av mitt liv.

Men i 12 års åldern, bestämde mamma och jag för oss att söka hjälp och det började på vårdcentralen, där de sa att det var normalt. Men jag fick naproxen (nsaid preparat, liknar ibumetin, ipren men starkare) utskrivet.

Det blev ingen skillnad. Så vi sökte hjälp, återigen och då skickade de mig till ungdomsmottagningen där jag fick börja med neovletta (p-piller). Ingenting hände mer än att min mens blev konstant. Ont hela tiden. Blödde 30 dagar i månaden. Så jag slutade med dem helt enkelt.

Därefter skickades jag till gyn där jag fick prova Qlaira(p-piller). Då tyckte min gynekolog att det var dags för en laparskopi (titthålsoperation).  Där hittade de endometrios. Och efter den operationen var jag näst intill döende. Jag kunde inte gå, inte stå, inte sitta. Det gjorde så ont, där de hade tagit bort endon.


Synarela (nässpray GnRH-analog, hormon som sätter dig i klimakteriet) var nu min nästa behandling. Jag fick sådana biverkningar av denna behandling att jag inte stod ut!  Och då… då kom min gynekolog på att vi skulle testa en hormonspiral (Mirena). Och visst det gick jag med på utan problem. Mamma hade ju haft spiral som hade funkat för henne.

Så då hämtade vi ut den och gick till en barnmorska på ungdomsmottagningen som skulle sätta in den. Jag var helt säker på att det inte skulle göra ont för mamma sa ju det. Så jag var inte nervös alls. De gjorde allt de skulle och sen sa de: ”Nu kan det bli lite obehagligt” - okej, visst det får man stå ut med - tänkte jag. MEN OJ! Vilken jäkla smärta! Jag skrek att de skulle sluta att de inte fick, det gjorde så ont att jag började spy och gråta häftigt tills jag svimmade. Jag har sedan dess aldrig varit med om en sådan kraftig smärtvåg. Jag blev hemskickad med mirenaspiralen kvar och en ny gyntid för att sätta in den med lokalbedövning.

Dagarna gick och tiden för lokalbedövnings-insättningen var här. Jag gick tappert dit, i hopp om att överkomma min nålfobi, då jag ändå inte kunde se när hon stack där nere. Jag var beredd. ”Nu sticker jag” sa den snälla gynekologen, som var en ljushårig kvinna, ganska ung. Men då var det klippt. Jag skrek NEJ och då vart det kört. Jag kunde inte. Jag var för feg.


Vi bestämde en ny tid, för att sätta in den under narkos. Och den dagen kom snabbt. Jag blev sövd, och när jag vaknade hade jag såååå ont. Det var ingen barnlek. Det stack, strålade och högg ner i magen och ryggen. Men jag stod ut. I dessa jäkla 2 månade stod jag ut, gick på fulla doser av allt. Ipren, citodon och värmekuddar, vila. Jag var så dålig, och mådde riktigt piss. Tills jag en dag inte stod ut. Jag fick mens, trots spiralen, och då var det ett helvete. Jag hade så ont att jag ringde ambulans och åkte till sjukhuset för att bli inlagd. De opererade mig och tog ut spiralen.

Inte långt efter denna händelse åkte jag in igen för mina smärtor. Då blev jag utan överdrift utsparkad och de sa ”det är bara smärta, du är inte sjuk”. Det raserade mitt liv totalt och jag gav upp.

Men nu sitter jag på Visanne (hormonpreparat för endometriospatienter) och smärtstillande, även varit på endometrioscentrum och vi har en plan. Livet går vidare och jag hoppas att jag blir kvitt mina smärtor. Jag har dagar då jag ger upp. Men det innebär inte att nästa dag ser likadan ut. KÄMPA! Snälla gör det.

Mitt motto: Det fixar sig. På något sätt. 

Anmäl
2013-09-26 14:11 #1 av: Sjöstjärna

Hej!

Har du hört talas om behandling med naturligt progesteron? Endometrios beror i de flesta fall på östrogendominans vilket man kan balansera med naturligt progesteron. Jag har själv blivit hjälpt och vet många andra som också blivit hjälpta på det viset, det finns massor att läsa om du googlar.

Här är två bra hormonsidor på svenska:

http://www.hormoni.se/start.php

http://mialundin.se/

Det finns också en Facebookgrupp som heter Naturligt Progesteron som är jättebra.

Lycka till!

Anmäl
2013-09-26 15:47 #2 av: Ellasratties

#1 tack för tipset! Jag ska titta på det :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.