Personlig berättelse

Att leva med endometrios

2014-11-12 16:32 #0 av: IngridSvensson

Här kommer jag skriva lite om mina tankar och erfarenheter om hur det är att leva med denna diagnos.

Sen september som jag fick åka in på akuten, har det varit mycket tankar kring mitt liv, och hur framtiden kommer att se ut. 

Som yngre hade jag ofta ont och rikliga blödningar i samband med menstruation, men inte så ont som jag hade då jag åkte in på akuten.  Efter titthålsoperationen fick jag fastställt att det var endo, och ända tills nu i november har jag haft ont i magen nästan varje dag. Smärtan var värst en månad efter operationen. 

Vi hade bokat en utomlandsresa dagarna i september, innan jag fick sådär ont och åkte in på sjukhuset. I början av oktober skulle vi iväg. Började med p-piller som jag blev ordinerad och fick en blödning hela månaden. I början av oktober åkte vi iväg och då hade jag mer mens än tidigare, när det bara var mellanblödningar. 

Hade lika ont då som jag hade när jag får på sjukhuset. Nu sist hoppade jag över min mens, men fick blödning iallfall. Jag kan inte undvika mens med dessa p-piller, vilket står på bipacksedeln också.  Jag har prövat så många p-piller när jag var yngre och dessa som jag äter nu fick jag så lite och få dagar med mens på.  Jag antar att min endo är aktiv nu så att säga. Att inflammationen inte har lagt sig än, med tanke på att jag hade blödning en hel månad. 

Jag är så orolig för framtiden. Jag har pluggat till förskollärare nu i snart 3.5 år. Jag kommer behöva söka jobb sen. Hur blir det med jobb? Kan jag jobba heltid? Kan jag ta ledigt under menstruationen? Är jag beviljad att göra det? Det dyker upp så många frågor hos mig.

Jag har inte längre ont i magen när jag inte har mens. Bara om jag springer mycket eller hoppar, vrider på mig på konstiga sätt. Men när jag utövar mycket fysisk ansträngning så hugger det till i hela buken igen. 

Jag har hund och vi vandrar mest i skogen nuförtiden. Jag lunkar i lagom tempo för att få upp min puls, och han får springa lös. Det funkar för oss. 

Vanliga vardagssysslor fixar jag nu när jag inte har mens. Jag diskar, lagar mat, tvättar och pluggar. Men under min mens kan jag inte ens ta mig upp ur sängen. Det gör så ont att röra sig och även att utfärda mina toalettbehov. 

Imorgon ska min läkare ringa mig och jag ska fråga om smärtstillande och min behandling. För meningen är ju att jag inte ska ha mens, men jag får ju blödningar iallafall. 

Min familj har förstått mer nu varför jag är så "lat" när jag har mens. Men de förstår inte bara att jag får ont av att röra mig. Jag blir helt utmattad när jag har min mens. 

Min sambo och jag planerar framtiden och vi vill köpa hus framöver. Sen börjar vi prata om att bilda familj, och det vill vi båda mer än gärna. Men vi är inte riktigt där än. I mognad alltså. Men jag är så orolig att ju mer jag väntar, desto sämre blir chanserna. 

Men framtiden får utvisa vad som sker och huvudsaken är att man mår bra i nuet och kan njuta av det.  

Anmäl
2014-11-12 16:37 #1 av: IngridSvensson

Kunde inte ta bort den snea bilden...Funderar

Anmäl
2014-11-12 16:58 #2 av: Aleya

Det var mycket bra skrivet.
Jag hoppas att du får rätt medicin. Får jag undra vilket märke på p-piller du har.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2014-11-12 17:09 #3 av: IngridSvensson

Tack ska du ha. Jo, jag hoppas att något ska hjälpa. Qlaira heter dem. De ska tydligen vara de "ekologiska" p-pillrerna.

Anmäl
2014-11-12 17:13 #4 av: Aleya

#3 aldrig hört om detta piller och det verkar vara så nytt att jag inte ens visste att det fanns. :o

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2014-11-12 17:16 #5 av: IngridSvensson

Nä, det är ganska nytt. Har prövat så många olika när jag var yngre. Cerazette, neovletta, p-ring och några till som jag inte kommer ihåg. 
Men qlaira ger mig bara 4 dagars blödning när jag tar sockerpillrerna och det ger en väldigt liten blödning. Men man kan tydligen inte hoppa över en mens utan att få mellanblödningar.. Så det är det jag ska prata med läkaren imorgon, om det ska vara så.Oberörd

Anmäl
2014-11-12 17:18 #6 av: Aleya

Detta låter då skumt. Man tycker att det borde försvinna.
Berätta gärna mer om hur det gick.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2014-11-12 17:21 #7 av: IngridSvensson

Jo, faktiskt.. Ska göra det! :)

Anmäl
2014-11-23 13:08 #8 av: IngridSvensson

Pratade med läkaren i måndags. Hon sa att jag skulle fortsätta äta qlaira ett tag. Hon sa eftersom jag hade prövat så många ppiller och mått dåligt på de så skulle jag fortsätta med qlaira, även fast jag får någon blödning. Hon sa att inte få ägglossning är en vila för endon, sen skulle hon återkomma om 2 månader för att se hur det var då.

Fick nya smärtstillande på recept och sen sa hon ifall jag funderade på att skaffa barn så var det ingen idé att börja med hormonspiral eller liknande. Så det är väl bara att låta tiden utvisa hur det blir.

Anmäl
2014-11-23 13:43 #9 av: Aleya

#8 lät som en mer klok läkare än dom jag haft att göra med.

Hoppas att det löser sig.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2014-11-23 16:26 #10 av: IngridSvensson

Hon är väldigt bra. Har god tilltro till henne. Har hört många som haft oförstående och empatiska läkare tyvärr.. Det gör det nog! :)

Anmäl