Skaffa barn

Att bli gravid med endometrios

2015-01-04 11:34 #0 av: Aleya

En intervju med Jessica om att bli gravid med endometrios och även få diagnosen.

Jag vill börja med att tacka Jessica som ställde upp för denna intervjun.


Hur gammal är du och hur fick du diagnosen endometrios?

31 år fick min diagnos -07 efter en akut titthålsoperation pga fruktansvärd smärta i magen och typ 4-5ggn liggandes på golvet inne på akuten med kramper och skrikande. Väl där inne tog de bort två cystor i livmodern en gulkropps på 4x4cm och en chokladcysta på 8x7cm

Innan detta hade jag haft två missfall då vi försökte få barn.


Märkte du av endometriosen innan du fick diagnos?


Ja absolut, har varit på vårdcentralen här i Karlsborg där jag bor. Ätit värktabletter fick dock inget på recept "för det gör ont att ha mens" fick jag till svar från läkarna på vc. Jag var ungefär 20 år då jag förstod att så här har inte alla det, och det ska inte vara så här.

Jag glömmer aldrig första ggn jag var inne på akuten på KSS när jag hade ett krampanfall som var hemskt, jag låg på golvet på akuten. och efter ett tag när jag väl kom in så var det en kvinnlig sjuksköterska som tvingade upp mig i gynstolen, det var knappt jag kunde stå upp och så sa hon: det är inte så farligt med mensvärk, tänk om alla som har det skulle komma in och ta upp plats här!


Hur har det gått att få barn och ha denna sjukdomen?

Jag och min dåvarande man försökte få barn i ca ett år, blev gravid två ggr under tiden men fick missfall. Hade även under detta året riktiga krampanfall i magen några ggr. Sista ggn fick jag en titthåls op då de tog bort två cystor.

Efter det tog det bara två månader sedan var jag gravid. 

Jag har aldrig mått så bra som när jag var gravid! 9 månader senare föddes min första dotter.

Efter graviditeten har jag inte känt av min endo nått alls, jag gick från gröna ++tamponger innan graviditeten till mini tamponger efter, och jag mådde såå bra!

Sedan tog mitt äktenskap slut och jag träffade en ny kille i mitt liv och vi blev helt hipp som happ gravida i Maj -13 utan någon som helst planering men bestämde oss direkt för att behålla det. 9 månader senare föddes min andra dotter.

Och efter denna graviditeten så har min endo kommit igång igen tyvärr, jag får kramper, mensen strular kan ha mens 10 dagar, väldigt oregelbundet och har ibland jätte ont både vid ägglossning och mens.


Hur tycker du att vården har behandlat dig sedan du fick diagnosen och när du varit gravid?

Både bra och skrämmande dåligt! Innan jag fick de diagnosticerat så tog de mig inte alls på allvar, de sa att jag var förstoppad, att det gjorde ont att ha mens och att det var jobbigt att vara kvinna ibland. Men efter min diagnos har det blivit lite bättre. På MVC/BVC nu sist hade jag en sköterska som är helt guld och vet vad endo är och hjälpte mig mycket. Men stora sjukhuset i Skövde har jag inte så mycket till övers för tyvärr.


Finns det något du vill själv säga om hela denna resan och till folk med endometrios som försöker få barn?

Det är kämpigt med endometrios, det är en hemsk sjukdom som inte många förstår eller tar på allvar, men var envis och ge inte upp! Vissa personer inom vården är mindre bra, men sedan finns andra personer inom läkarvården som är jätte bra och förstående försök att ta deras hjälp så mycket du kan.

Bild från: http://www.publicdomainpictures.net/

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-01-21 18:25 #2 av: [Yllhilda]

Bra intervju! Glad

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2015-01-21 18:28 #3 av: Aleya

#2 Tackar! Fast det är bra att det finns folk som vill vara med och dela. :)

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-01-21 18:31 #4 av: [Yllhilda]

#3 Aboslut! Kunskapen måste ut!Glad

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.