2015-09-01 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 1 - Vad är endometrios?

Livmoderns innersta skikt består av en slemhinna (endometrium) som i varje menscykel byggs upp för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om inget ägg befruktas stöts slemhinnan ut genom slidan i form av en menstruationsblödning. Endometrios orsakas av att livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen - främst på organ i buken. Dessa endometriosceller börjar växa och orsakar inflammationer i buken som kan leda till bl.a. buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar. Med tiden kapslas endometrioscellerna in av kroppens försvarsmekanismer och det bildas då s.k. härdar eller cystor. De vanligaste platserna där endometrios hittas är äggstockar, äggledare, utanpå livmodern, området mellan livmoder och ändtarm, urinblåsa, bukhinna och tarmar.

Man vet ännu inte orsakerna till varför endometrios utvecklas. En av teorierna är s.k. retrograd menstruation som innebär att mensblod och bitar av livmoderslemhinnan pressas ut i buken via äggledarna vid menstruationen. Retrograd menstruation drabbar 90 % av alla menstruerande kvinnor vilket visar att andra faktorer eller mekanismer också är viktiga för utvecklingen av endometrios. Man misstänker att riklig menstruation, långdragen menstruation, frekventa menstruationer (det vill säga en menstruationscykel på mindre än 28 dagar), sen graviditetsdebut eller få graviditeter kan leda till en ökad risk att utveckla endometrios.


Endometrios är en obotlig sjukdom som drabbar kvinnor i fertil ålder och man tror att ungefär var tionde kvinna är drabbad.