Annons:
Etikettendometriosis-awareness-project
Läst 1680 ggr
Thotis90
2015-09-02 07:00

Dysmenorré

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 2 - Dysmenorré 

Ett av de vanligaste tecknen på att man kan ha Endometrios är mensvärk, s.k. dysmenorré. Dysmenorré beror på sammandragningar i livmodern som stimuleras av ämnet prostaglandin under menstruationens första dagar. Resultatet blir en form av träningsvärk i livmodermuskulaturen där sammandragningarna blir så kraftiga att det uppstår syrebrist.

Det finns två typer av dysmenorré: sekundär och primär. När dysmenorrén är förenad med en sjuklig förändring kallar man det sekundär och när man inte kan finna någon sjuklig förändring som bakomliggande orsak kallar man det primär. Kvinnor med Endometrios har sekundär dysmenorré, som i regel börjar först flera år efter menstruationsdebuten och smärtan kan uppträda både före och under menstruationen. Det är svårt att sätta ord på hur sekundär dysmenorré känns, men om man skulle göra ett försök skulle man kunna beskriva de som nålstick och knivhugg i underlivet, kramper i magen likt förlossningsvärkar utan paus, taggtråd som skaver och migrän i underlivet. Smärtorna kan ibland vara så påtagliga att man måste sjukskriva sig. Vissa behöver bara göra det en kortare period medan andra behöver göra det en längre period, kanske så lång att man blir utförsäkrad.

Hur ont man har är individuellt och smärtnivån säger ingenting om hur mycket Endometrios man har. Man kan ha extrema smärtor och lite Endometrios och tvärtom. Det finns också de som inte besväras av sjukdomen. Varannan ung kvinna lider av dysmenorré i någon form.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Annons:
Aleya
2016-03-28 21:39
#1

Putt

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Upp till toppen
Annons: