2015-09-04 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 4 - Underlivsbesvär

Kvinnor med endometrios drabbas ofta av återkommande underlivsbesvär som svamp och besvär likt urinvägsinfektion. Svamp i underlivet beror på en form av jästsvamp, oftast Candida albicans, som normalt finns i tarmen hos alla människor. Hos ungefär en tredjedel av alla kvinnor finns jästsvampen även i slidans sekret utan att ge besvär, men den kan orsaka symptom efter t.ex. samlag eller en antibiotikabehandling. De vanligaste tecknen på svamp i underlivet är klåda, svullnad, rodnad, irritation och smärta. Ibland får man också en vit, kesoliknande flytning från slidan. Det är oklart varför man får besvär med svamp, men personer med nedsatt immunförsvar drabbas mest och teorin är att kvinnor med endometrios oftast har nedsatt/förändrat immunförsvar.

Det finns vissa belägg för att p-piller och spiral kan öka risken för svamp, preventivmedel som ofta ingår i behandling mot endometrios. Det är också ganska vanligt att man drabbas av svamp i samband med operation (mer om operation längre fram i projektet), vid bärande av kateter och vid naturliga hormonförändringar innan menstruation och vid graviditet.

Urinvägsinfektion orsakas vanligtvis av att bakterier tränger in i urinröret och vidare upp i urinblåsan. Kvinnor med endometrios drabbas ofta av besvär som påminner om urinvägsinfektion och det kan i många fall bero på endometriosförändringar intill eller på urinblåsan, men man kan också ha besvär utan att ha förändringar i närheten av urinblåsan.