2015-09-05 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 5 - Trötthet

Endometrios kan ge en rad olika besvär bortsett från smärtor i buken och underlivsbesvär. Jag kommer berätta om några av dessa de kommande dagarna och jag tänkte börja med ett av de mer förekommande besvären: trötthet.


Har du någon gång varit sjuk och känt dig trött och energilös p.g.a. det? När man har en pågående inflammation i kroppen blir man ofta trött och då endometrios orsakar en kronisk inflammation är det vanligt att man som drabbad känner sig väldigt trött, antingen konstant eller i perioder. Tröttheten kan också bero på att kvinnan blöder mycket i samband med menstruation som resulterar i järnbrist och sömnproblem till följd av smärtor. Vissa vittnar om att de i samband med menstruation måste sova flera timmar mer än de i normala fall brukar och att de ändå är trötta när de kliver ur sängen, att de kan somna var som helst och när som helst, att de måste ställa in planerade aktiviteter då tröttheten blir ett hinder och att nästan allt blir en ansträngning - att det känns som att man har ansträngt sig fysiskt hårt och länge.