2015-09-07 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 7 - Vallningar

Hormonförändringar kan göra att kroppens termostat hamnar ur balans. Anfall av plötslig värme, s.k. värmevallning, som ofta följs av kraftig svettning drabbar ca 75 % av kvinnor i klimakteriet. En värmevallning kan pågå i ett par minuter och i vissa fall upp till en timme. Den brukar upplevas som en värmevåg i bröstet som förflyttar sig upp över halsen, ansiktet och hårfästet. Ofta följs vallningen av riklig svettning som kan göra en genomblöt. Kylvallningar kan också förekomma och de brukar upplevas som att man har frossa eller att man fryser fast man har varma kläder.

En vanlig behandlingsmetod mot endometrios är Synarela, en nässpray som brukar användas i samband med provrörsbefruktning för att hämma effekten på äggstockarna. Genom att behandla med Synarela försätter man kroppen i ett konstgjort klimakterium och det gör man för att endometriosvävnaden kan försvinna eller minska av det. Många kvinnor som har behandlats med Synarela vittnar om att de har drabbats av jobbiga och ibland rent av fruktansvärda vallningar - ena sekunden känns det som att man kokar medan man andra sekunden skakar för att man fryser. Man kan också ha vallningar utan att vara i klimakteriet (jag har det), vare sig det är på konstgjord väg eller ej, och det kan då bero på nedsatt immunförsvar. Vi är alla olika och likaså är våra symtom och upplevelser av dem.