2015-09-08 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt.

Endometriosis awareness project dag 8 - Smärta i övriga kroppen

Endometrios kan orsaka smärtor i andra delar av kroppen, bl.a. i bäckenet som i sin tur kan orsaka smärtor i kringliggande områden. Om sjukdomen har varat en tid kan smärtorna bli mer utbredda i lilla bäckenet och de kan då också bli mer kontinuerliga. Den vanligaste smärtlokaliseringen är bandformad nedtill i bäckenet med utstrålning i rygg och ben. Smärtan kan bl.a. vara en följd av att endometriosen växer in i nerver, förekomst av endometrioshärdar i vävnaden mellan vaginan och ändtarmen och att äggstockarna genom sammanväxningar är nedbundna i nedre delen av bukhålan. En vanlig orsak till svårare smärta är att endometrios växer in i ligamenten som håller livmodern fixerad i bukhinnan, som innehåller rikligt med nervbanor från livmodern.

Vissa vittnar om att smärtan är värst i ryggslutet och ljumskarna, att smärtan kan sträcka sig från revbenen och ut i ryggen, att det känns som återkommande ryggskott, att man måste få hjälp ur soffan/sängen, att enkla vardagliga saker som t.ex. hushållssysslor kan bli en kamp och att smärtorna ilar, molar, trycker och känns som knivar.

Smärtan kommer ofta vid kroppsrörelse och kan variera i grad.