2015-09-09 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 9 - Svullen mage

Svullen mage drabbar de flesta någon gång och oftast är orsakerna ofarliga (som gaser, förstoppning eller premenstruellt syndrom), men nya och oförklarliga symtom som att man plötsligt får svullen mage och avföringsproblem ska alltid tas på allvar. Tarmen protesterar i stort sett bara på tre sätt: med diarré, förstoppning eller med både delarna och ibland med smärta, magknip och gaser som följeslagare. Bakom symtomen kan det döljas flera sjukdomar. Den vanligaste är IBS, överkänslig tarm, men symtomen kan också bero på känslighet för t.ex. laktos, fruktsocker och kostfibrer. Överkänsligheter har ofta liknade symtom som IBS och tillstånden förväxlas därför ofta, men även endometrios kan orsaka symtom som vid första anblicken klassas som IBS.

Vad som orsakar svullen mage hos kvinnor med endometrios varierar från person till person. Det kan bl.a. vara en följd av inflammation, cystor och känslighet mot särskild mat - som kan ge problem med magen. Vissa vittnar om att magen svullnar i samband med ägglossning och mens, att magens omkrets kan öka med flera centimeter på bara några timmar, att man blir gasig och får väldigt ont i magen p.g.a. det, att man måste ha särskilda kläder (ofta löst åtsittande) och att folk frågar om man väntar barn fast man bara är svullen. Vissa vittnar om att svullnaden och eventuell magknip har blivit bättre genom att ändra sina kostvanor (genom att utesluta t.ex. gluten, laktos, socker och rött kött).