2015-09-11 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 11 - Depression

Ibland kan svåra livshändelser eller yttre påfrestningar leda till att man blir deprimerad. Det kan till exempel vara ensamhet, en närståendes död, funktionshinder eller ekonomiska problem. Man kan också bli deprimerad i samband med kroppsliga sjukdomar, som i det här fallet endometrios.

Att behöva må dåligt/ha ont och inte veta orsaken till det kan vara väldigt påfrestande, likaså när man har provat det mesta i smärtlindringsväg och ingenting har gett resultat. Det kan bl.a. skapa en känsla av hopplöshet som kan resultera i en depression. Vissa vittnar om att depression som är kopplad till endometrios också beror på känslan av att aldrig bli trodd, att få höra att smärtan är psykisk fast man känner att det sitter i kroppen och inte i knoppen, att tanken på mens ger ångest, att man känner sig otillräcklig p.g.a. begränsningarna som sjukdomen och smärtorna kan ge (t.ex. begränsningar vad gäller hushållssysslor och samlag) m.m. och följden kan då bli att man ofta gråter eller drar sig undan.

Det är tyvärr vanligt att kvinnor med endometrios känner sig nedstämda eller deprimerade av olika orsaker. En av de ledande orsaken kommer ni kunna läsa om på lördag.