Endometriosis awareness project

Behandling av vården

2015-09-14 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awarenes project dag 14 - Behandling av vården

Det stora problemet för kvinnor med endometrios är inte smärtorna, det är att man inte blir tagen på allvar av vården. Det tar i snitt 7-8 år att få en korrekt diagnos och det beror bl.a. på läkarnas okunskaper och brist på förståelse kring sjukdomen. Det är tyvärr vanligt att läkare har en taskig attityd till smärtor i buken, för de säger att det är en del av att vara kvinna och att man därmed får bita ihop. Att menstruera och ha ägglossning är absolut en del av att vara kvinna, men man ska aldrig behöva ha så ont att man hindras göra annars enkla saker (som att t.ex. jobba och göra hushållssysslor). Det är inte normalt och tyder på att någonting inte står rätt till!


Det är vanligt att man blir diagnotiserad med t.ex. IBS (överkänslig tarm), klamydia, urinvägsinfektion, livmoderinflammation och blindtarmsinflammation då läkare av någon anledning väljer att inte erbjuda ordentliga undersökningar som kan bidra till en korrekt diagnos. Är det en kostnadsfråga, brist på kunskaper eller brist på förståelse? Jag tror att det är en kombination av alla tre.


Vi är många som har fått höra diverse kommentarer och uttalanden från vården. Några exempel är:


“Vad vill du att jag ska göra?”

“Du är kvinna. Det ska göra ont”
"Du ser ju inte sjuk ut"
“Ta en alvedon”
“Det är spänningsvärk”
“Din smärta sitter i huvudet”
“Hur mår du psykiskt? Har du varit med om någonting traumatiskt som barn?”
“Tränar du mycket? Är du säker på att det inte är träningsvärk?”
”Endometrios är ingen sjukdom, utan ett besvär”
“Du kan inte ha så ont med den behandling du går på”
"Du har fått diagnosen IBS. Kan du inte nöja dig med det?"
“Är det droger du är ute efter?”
“Jag tycker att du ska sterilisera dig så att du slipper söka vård fler gånger”.

Listan kan göras oändligt lång och det är för mig ofattbart hur man kan vräka ur sig allt detta till någon som har ont. Ska det behöva vara så här? Är det okej? Hur många är det som känner sig misstrodda, som känner hopplöshet och som börjar tro att det faktiskt sitter i huvudet? Hur många är det som mår dåligt över att de inte får hjälp? Om bara kunskaperna ökade (hos alla egentligen) tror jag att fler skulle få hjälp och därmed må bättre.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2015-09-18 23:34 #1 av: Aleya

Ja... jag minns då jag sökte första gången på en vc, när jag insåg att det kunde vara endometrios. Och läkaren liknade en fågelholk och menade på: Ja men vad ska jag göra?
Jag svarade: Ge mig en remiss till gyn.
Hon: Men den kan du ju fixa själv.

Vilket svar. Och då hade jag sedan jag var 13 haft ONT så fort någon ens kände lite hårdhänt på nedre delen av magen, och ingen tyckte att det var konstigt.

Det är synd att vården ska vara så ovetande.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.