2015-09-16 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 16 - Närstående

Endometrios är en sjukdom som inte bara påverkar den drabbade kvinnan, utan också hennes närstående. Att se någon som man tycker om ha det tufft är aldrig roligt och det kan vara svårt att veta hur man ska vara, vad man ska säga och vad man kan göra för att underlätta för den drabbade. Det kan skapa känslor som ibland kan vara svåra att hantera. Man kanske känner frustration över att kvinnan ska behöva ha ont, att ingen vet vad smärtorna beror på (när diagnos inte är ställd), att smärtorna påverkar samlivet, att kvinnan inte får någon hjälp osv. Man kanske känner sig maktlös som bara kan stå och se på medan problemen fortsätter.


Det bästa man kan göra som närstående är att finnas där, lyssna och försöka förstå. Det kan vara svårt att försöka sätta sig in i sjukdomen om man själv inte är drabbad, men jag tror att det är viktigt att göra så gott man kan så att den som faktiskt är drabbad känner att hon har det stöd hon behöver. Man ska dock inte glömma att närstående också kan behöva stöd. Jag tror att det absolut viktigaste när det gäller relationen drabbad och närstående är att man pratar med varandra, är ärliga mot varandra. Kommunikation är så otroligt viktigt och våga ta hjälp av en utomstående (t.ex. psykolog) om det skulle behövas, så att ni tillsammans kan vägleda varandra.