2015-09-20 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 20 - Efter operation

Efter en laparoskopi, titthålsoperation, kan man vara ganska öm i kroppen och det beror på att man ligger tippad under operationen så att huvudet ligger nedåt och benen uppåt, för att i kombination med koldioxiden få så bra överblick över organen som möjligt. Man kan vara väldigt öm i axlarna till följd av att kroppsvikten har vilat på dem och att koldioxiden har ökat trycket i buken som gör att mellangärdet spänns ut. Vissa kan också ha en skärande känsla i halsen till följd av den tub man har haft under operationen och smärtor i magen som kräver morfin, som gör att man kan bli dåsig och kanske torr i halsen/munnen. Hur lång tid det tar för värken att gå över är individuellt, men det är vanligt att den går över efter ett par dagar. Det är också vanligt att vara trött och orkeslös en tid efteråt. Sjukskrivning brukar inte behövas, men i vissa fall kan det vara nödvändigt.

En laparotomi, öppen bukoperation, kan vara smärtsam och innebära infektionsrisk, avsevärd blodförlust, ökad risk för transfusion och att man måste ta kraftiga smärtstillande läkemedel. Efter operationen är det normalt sett vanligt med en lång återhämtningsperiod (oftast 6 veckor) och man bör under denna period vara försiktig med t.ex. lyft. Vissa kan återgå till arbete ganska snabbt efter operationen medan andra måste vara sjukskrivna och ta det väldigt lugnt för att minska risken för komplikationer och för att inte förlänga återhämtningstiden. Det är vanligt att man har ont, är trött och drabbas av komplikationer efter en laparotomi då det är en omfattande operation. Laparotomi kan användas för att ta bort stora tillväxter som man inte når med laparoskopi.

Idag bjuder jag på två bilder så att ni ser hur snitten kan ligga efter en laparoskopi (översta bilden) respektive laparotomi (nedersta bilden).