Annons:
Etikettendometriosis-awareness-project
Läst 7209 ggr
Thotis90
9/23/15, 7:00 AM

Provrörsbefruktning/IVF

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 23 - Provrörsbefruktning/IVF

Provrörsbefruktning, som också kallas IVF (in vitro fertilisering = befruktning i glas), är en omfattande behandling vid ofrivillig barnlöshet som innebär att ägg och spermie befruktas utanför kroppen.

HORMONSTIMULERING
Behandlingen börjar med att kvinnan tar ett läkemedel som stänger av hennes naturliga hormonproduktion och det görs för att kvinnans egna hormoner inte ska påverka behandlingen då läkaren vill ha full kontroll över äggproduktion och ägglossning. Det finns två olika metoder av detta och de kallas långa respektive korta protokollet. Vid det långa protokollet används läkemedel som innehåller gonadotropinfrisättande hormon, GnRH, som får äggstockarna att vila och det tas i form av nässpray eller spruta. Hormonerna kallas GnRH-agonister och de sänker FSH (folikelstimulerande hormon) som gör att hjärnan inte kan sända några signaler till äggstockarna och ägglossningen uteblir då det inte bildas några ägg. Det tar ungefär 10-12 dagar för hypofysens hormonlager att sänkas och under tiden går kvinnan in i ett tillfälligt klimakterium. Hon får sedan FSH-injektioner som ska stimulera tillväxten av äggblåsor.

Vid det korta protokollet används kvinnans egna FSH-nivåer med tillskott av injektioner som kallas GnRH-antagonister som omedelbart blockerar hypofysens frisläppande av FSH. Man hoppar alltså över den långsamma sänkningen av hormoner och kvinnan behöver inte genomgå ett tillfälligt klimakterium. Fördelen med det korta protokollet är att för tidig ägglossning förhindras, risken för biverkningar minskar och risken för överstimulering (att hormonerna stimulerar äggstockarna för mycket) minskar.

ÄGGMOGNAD
Efter att kvinnan har tagit sina hormoner under en bestämd period är det dags att slutföra äggmognaden och det görs genom att hon injiceras med ett läkemedel som innehåller FSH.

ÄGGPLOCK 

När äggblåsorna har mognat, vanligtvis efter 10-12 dagars behandling, hämtas de ut från äggstockarna. Detta sker via slidväggen under ultraljudsledning som görs under lokalbedövning. Kvinnan får också avslappnande då äggplocket kan vara obehagligt. Efter att kvinnan har fått lokalbedövning punkteras äggblåsorna och vätskan sugs ut med en tunn nål. Embryologen tar tillvara varje enskilt ägg. Ingreppet tar ca 15 min och det är ett lätt ingrepp för de allra flesta. När äggblåsorna töms skickas provrören med vätskan från äggblåsorna in på laboratoriet och embryologen tittar direkt på vätskan under mikroskop för att hitta äggen. Äggen sköljs rena och samlas i koppar med näringslösning. Precis som spermierna får äggen sedan vila i värmeskåp tills de ska sammanföras.

SPERMAPROV

Dagen för ägguttag lämnar mannen ett spermaprov, som lämnas på herrummet på kliniken. När provet kommit in till laboratoriet gör embryologen en första bedömning. Man tittar på mängden prov, antal och rörlighet. Spermaprovet prepareras för att få fram de bästa spermierna till befruktningen. När provet är preparerat gör embryologen ytterligare en bedömning. Baserat på denna bestämmer läkaren vilken befruktningsmetod som ska användas. Spermierna får sedan vila i en näringslösning i värmeskåp tills de ska sammanföras med äggen.

Om spermaprovet är normalt väljer man oftast att göra standard IVF som innebär att spermierna får befrukta äggen av egen kraft och om spermaprovet är av nedsatt kvalité (mannen kan ha ett lågt antal spermier eller spermier med försämrad rörlighet) väljer man att göra mikroinjektion som innebär att man med en tunn nål för in en spermie i ett moget ägg.

VAL AV EMBRYO

Efter 2-5 dagar är det dags att välja ut de mest livsdugliga befruktade äggen. Att välja rätt embryo är avgörande för om försöket ska lyckas eller ej, men det finns ingen garanti att ett embryo med högt betyg verkligen leder till en graviditet. Det är bara ungefär vartannat embryo som väljs ut som fäster i livmodern och ger upphov till ett barn. Ofta befruktas och utvecklas flera ägg av god kvalitet. I de flesta fall återförs endast ett embryo, då är det värdefullt att kunna frysa ner övertaliga embryon. Dessa används om det färska embryot inte implanteras eller om man vill försöka få fler barn vid ett senare tillfälle.

ÅTERFÖRING

Strax innan paret kommer till kliniken för återföring bedöms deras embryon och det som är av högst kvalitet väljs ut. Vid återföring gör läkaren först ett ultraljud och sedan förs en ledare in i livmodern. Det utvalda embryot läggs försiktigt på plats i livmodern med hjälp av en tunn mjuk plastkateter som har plaserats i ledaren. Nu väntar en tid av väntan och förhoppning.

Ett graviditetstest görs efter ungefär 18 dagar och om det är positivt får kvinnan genomgå en ultraljudsundersökning efter ytterligare några veckor för att se om det graviditeten utvecklas normalt. Om ingen graviditet uppnås görs en individuellt uppföljning av paret för att bestämma nästa steg.

Provrörsbefruktning går i stora drag till på det här sättet. Om ni vill ha en mer detaljerad beskrivning får ni gärna besöka www.ivfkliniken.se/falun

ÖVRIGT

Jag var på besök hos IVF-kliniken i Falun i mitten på mars och fick då prata med en läkare som jobbar där. Hon sa att det kan vara en god idé att frysa sina ägg om man kan tänka sig att göra IVF senare då sjukdomen kan medföra komplikationer som kan påverka fertiliteten. Om man känner att man vill frysa sina ägg bör man göra det innan man har fyllt 35 år för bästa utfall. Hon poängterade också att IVF inte är någon mirakelkur, att man ska ha i åtanke att det inte är säkert att det kommer ge ett barn i slutändan.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Annons:
Aleya
10/30/15, 8:11 AM
#1

Jag vet inte hur reglerna i andra landsting är. Men i mitt är det att man får som yngst vara 23 och max 40. Ha ett vettigt bmi samt att om man har Endo så får man ha testat i 6 månader. Hur är det för andra? Och eloge Thotis90 som fick så fin bild.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: