Endometriosis awareness project

Ärftlighet

2015-09-24 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 24 - Ärftlighet

Studier har visat att endometrios kan ha ärftliga orsaker och enligt vissa experter löper en kvinna sju gånger så stor risk att drabbas om hennes mamma har endometrios. Att ha en mamma eller en annan släkting som har endometrios innebär dock inte att man automatiskt får det själv. Det finns de som har tur och klarar sig undan det. Man misstänker att andra faktorer, och inte bara ärftlighet som i det här fallet, kan leda till en ökad risk att utveckla endometrios - bl.a. rikliga menstruationer, långdragna menstruationer, frekventa menstruationer (det vill säga en menstruationscykel på mindre än 28 dagar), sen graviditetsdebut eller få graviditeter.

Jag tycker det är tråkigt att sjukdomen är ärftlig, men om man ska försöka se positivt på det så kan en mamma som har endometrios känna igen dotterns besvär och signaler - som kanske kan leda till att hon får en diagnos och rätt behandling tidigare.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2015-10-22 16:36 #1 av: Aleya

Jag kan bara hoppas att om jag får barn och får en dotter att hon slipper detta helvete.
Men jag skulle nog hålla både en och tre ögon på henne.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-10-22 17:22 #2 av: Thotis90

En fördel med att ha det själv är att man kan se varningstecknena/symptomen tidigare.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.