Endometriosis awareness project

Berättelse - Sofia

2015-09-28 07:00 #0 av: Thotis90

Jag blev i november -14 diagnostiserad med endometrios och när jag berättade om sjukdomen vare sig det var för vänner, bekanta eller okända fick jag alltid frågan "vad är det?". Jag kände då att jag var tvungen att bidra med kunskap och det gjorde jag i form av ett projekt, Endometrosis awareness project, som jag lanserade på min facebooksida, på min blogg och instagram under mars månad. Under denna artikelkategori kan du ta del av mitt projekt. OBSERVERA! Alla bilder som är anslutna till projektet är tagna av mig, Louise Hedblom.

Endometriosis awareness project dag 28 - Berättelse

Det här är Sofia. Hon har endometrios. Hennes historia började för 4,5 år sedan då hon fick ont på vänster sida i samband med menstruation. Hon besökte akuten vid två tillfällen och fick då beskedet att äggstockarna var fina och att allt såg bra ut. Hon fick sedan barn -12 och när menstruationerna kom tillbaka efter förlossningen började hon få ont igen. Hon kontaktade mödravårdscentralen som hänvisade henne till gyn. Hon fick då en tid då läkaren hade sagt att eftersom hon hade ont i samband med menstruationer och på utsidan av buken kanske det var bäst att göra en titthålsoperation för att se om man kunde hitta någonting. Detta var sommaren -14.

Sofia fick sin diagnos genom titthålsoperation i september -14, efter 4 år av besvär. Man hittade massa endometrios och bukhinnan togs bort. Efter operationen fick hon ett papper som sa att hon har endometrios. Ingen information. Ingenting. Efter 2 månader hade hon fortfarande jätteont och hon fick smärtstillande läkemedel utskrivet av sin läkare per telefon. Hon var nu sämre än någonsin. Hennes läkare skickade en remiss till magnetröntgen där man hittade förändringar precis i de områden som Sofia hade beskrivit att hon hade ont i. En ny operation gjordes i mars i år. Då öppnades det gamla snittet och en stor endometrioshärd togs bort. Efter en vecka fick hon återgå till jobbet, men en inre blödning konstaterades och hon blev sjukskriven i 2 veckor. Här är hon nu. Hon har fortfarande ont av sin endometrios och då i korsryggen, ner i rumpan och benen (där det är som värst). Ett återbesök är inplanerat om 5 månader.

Sofia behandlas idag med hormonspiral som ska ta bort menstruationsblödningarna, men hon blöder ändå. Hon har också fått minipiller, men de ligger i ett skåp då hon är rädd för biverkningarna de kan ge. Hon fick inte vara med och bestämma behandling, utan läkaren gjorde det åt henne. Ibland brukar läkaren fråga med glimten i ögon om Sofia inte är klar med barnafödandet, men läkaren har också poängterat att långt ifrån alla blir bra efter att ha tagit bort livmoder och äggstockar. Om Sofia hade vetat det hon vet idag, att endometrios gillar ärrvävnad, hade hon aldrig opererat sig.


Det som har varit jobbigast med sjukdomen är känslan av att ingen förstår. Om hon fick ändra på någonting skulle hon informera mer, bl.a. att endometrios gillar ärrvävnad. Då kan kvinnorna som överväger operation ta ställning till om de vill genomföra en operation eller ej.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2015-09-30 06:27 #1 av: Aleya

Jag blir verkligen ledsen då jag läser detta.
Hoppas att du Sofia får hjälp och får bli lindras från smärtorna.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.