Könsidentitet och Endometrios

Transsexuell med endometrios

2015-11-24 12:12 #0 av: Aleya

Om att vara transperson och ha endometrios. Skriven av Loe Karlsson. Tack för att du delar med dig.

Bild används med tillstånd av Loe Karlsson

Att vara trans är jobbigt på många olika sätt (och på olika sätt för olika personer).

Det kan vara könsdysfori. Att du genuint vill krypa ur din kropp, att ett hormon din kropp producerar känns som ett gift, att du kollar dig i spegeln och vill falla ihop för att det bara känns så fel.

Det kan rädsla. Rädsla för vad din familj/dina vänner ska göra när de får reda på vem du är, rädsla för om operationerna du måste göra får komplikationer, rädsla för hatbrotten som är alldeles för vanliga. Rädslan för vad du vill göra mot dig själv om du inte får hjälp snart.

Men, det kanske vanligaste fenomenet som ställer till det för transpersoner är felköning. Felköning innebär att folk antar att du har ett annat kön än det du har, och benämner dig utifrån den föreställningen. Fel pronomen (tex hon om du är man) är ett exempel. Det känns som ett hugg i bröstet, och är ett väldigt vanligt och grovt transexkluderande koncept.

Det är också jobbigt att ha endometrios. Det vet ni antagligen redan om. Förutom smärtan och problemen som fysiskt drabbar endometriospersoner, så finns det mycket ifrågasättande och osynliggörande som en endometriosdrabbad bli utsatt för.

Tänk då att vara trans och ha endometrios. En dubbelbestraffning.

Kvinnosjukdom. Systrar. Kvinnoklinik.

Det gör ont.
När ni kallar endometrios för t ex kvinnosjukdom så stampar ni er själva på foten. Hur ska folk ta oss på allvar, sluta osynliggöra oss, om vi själva redan exkluderar? Att inkludera transpersoner i endometrioskampen vinner vi alla på. Vår rörelse är viktig, och jag vill också kunna delta.

Lika lite som jag har valt att ha endometrios, har jag valt att vara trans.
/Loe Karlsson loeirisbo@gmail.com

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-01-31 13:06 #1 av: Aleya

Puttar denna viktiga och bra artikeln.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-03-29 17:14 #4 av: JonnaCecilia

Bra skrivet ❤

Anmäl
2016-03-29 17:26 #5 av: Aleya

#4 tacka Loe som ställde upp på intervjun. :)

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.