Att få diagnosen

Har du fått titthålsoperation?

2016-05-28 14:57 #0 av: Aleya

Jag blir skrämd efter att ha läst på olika forum hur kvinnor blir nekade titthål för att konstatera endometrios. Utan man bara antar att dom har det.

Har du varit tvungen att "gnälla" dig till en operation? Eller blir du nekad en operation?

Jag personligen gick till gyn och sa rakt ut att jag tror att jag har endometrios och dom beslutade om operation vid första besöket. Så jag hade väl tur.

Hur mycket har du fått kämpa?

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-05-28 15:14 #1 av: Ebolaa

#0 Som jag sagt i en tidigare tråd, har jag fått kämpa i ett år, haft 3-4 läkarbesök utan att få en titthålsoperation. Nu ska jag då på min fjärde eller femte läkartid och hoppas att de ska besluta om en operation.

Håll tummarna för mig! :)

Anmäl
2016-05-28 15:18 #2 av: [Mazamizari]

Just nu väntar jag på ett telefonsamtal för att få en tid, en remiss har blivit inskickad åtminstone. Har ingen aning när operationen kommer ske dock eller när telefonsamtalet kommer komma. 

Var lite kämpigt i början, jag blev runt skickad via telefon först på grund utav min ålder. Jag ringde till en gynmottagning och ville träffa en riktig gynekolog men det enda de gjorde var att skicka mig vidare till ungdomsmottagningen eftersom jag bara är 21. 

Hos ungdomsmottagningen så skulle jag inte få träffa någon gynekolog heller, de ville bara boka ett möte med en barnmorska för att hon skulle kunna skriva ut p-piller till mig. Då sa jag ifrån att jag inte ville träffa någon (nedrans) barnmorska för att få tabletter utskrivna. Jag ville ju träffa en gynekolog för att kontrollera att allt stod rätt till. under den diskussionen med ungdomsmottagningen så sa jag att jag misstänkte själv att jag har Endometrios och därför vill kollas för det. Då skickade hon mig vidare till en annan gynmottagning där de hade speciallister inom det området. Att boka ett möte med dem gick väldigt snabbt och första mötet var rätt snart med.

Efter att jag träffat första specialisten så sa hon att hon tyckte det såg ut som jag hade en chokladcysta på min vänstra äggstock men ville inte säga något säkert. Hon bad mig även delta i en forskningsstudie om Endometrios (vilket jag försökte men det gick inte). Men det hon sa var att hon bokade ett nytt möte med en annan speciallist, någon som var över henne i status eller så. Och så sa hon att om han tyckte att det var en chokladcysta så skulle jag inte ens behöva någon titthålsoperation. Då skulle diagnosen vara så gott som klar enligt henne. 

Så jag gick på mitt andra ultraljud och den andra specialisten kollade. Och han skrev en remiss. Och nu är jag här ungefär? Och väntar på hur det blir. Jag antar att jag borde skatta mig lycklig att det inte krävdes ännu mer krångel än detta. Även om jag själv har känt att det hela har varit extremt jobbigt och påfrestande. 

Anmäl
2016-05-28 15:24 #3 av: Aleya

#1 håller tummar och tår för dig.

#2 jag fattar inte varför sjukvården ska skicka runt en. Det var som när jag gick till vc och läkaren undrade jag vad jag ville. Jag sa ha en remiss till gyn. Men det kan du skaffa dig själv. Kan inget göra sa dom.
Jag ringde med gråten i halsen och pratade med gyn och sa som det var att detta kanske är fel sätt men jag har så ont och orkar inte mer.

Men jo man ska skratta sig lycklig då man får remiss. Helt sjukt.

Sverige måste vara ett av de sämre länderna när man misstänker eller har endometrios.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-05-28 18:16 #4 av: Thotis90

Jag blev nekad titthålsoperation av vår fertilitetsläkare. Vi hade försökt få barn i 3 år utan resultat och då alla testar var bra frågade jag om vi inte kunde kolla om det var endometrios då jag visade tydliga tecken på det. Hon sa att det bara var onödigt då mina äggledare hade fri passage. 1 år senare gick jag tillbaka till kliniken, men pratade med en annan läkare - som skrev remiss direkt. 2 månader senare opererades jag och fick min diagnos. 

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2016-05-28 18:42 #5 av: Aleya

#4 ja det verkar bero på vilken läkare man får. Känns ju som lite konstigt.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-06-05 09:38 #6 av: Ribessa

Jag fick för 3 år sedan, hjälp av läkare som har haft hand om min mor (som har endo) redan där konstaterades det att det var ganska solklart att jag hade endometrios. Han erbjud mig titthåls där och då, men då vägrade jag. Var väl nå tonårssvammel jag fick för mig, men nu när allt har gått så galet och ingenting funkar osv, så ringde jag honom jag berättade hur det var och han aktualliserade operationen på en gång - så det har väl inte varit så att jag har behövt kämpa för det, snarare de som har fått kämpa för att få mig att göra det haha!

Anmäl