Behandlingar

Fundering kring p-piller

2016-06-13 20:43 #0 av: [Mazamizari]

Jag har ingen riktig diagnos ännu men den första gynekologen jag träffade var helt säker på att jag hade Endometrios efter att bara ha gjort ett ultraljud på mig. Så hon påbörjade en behandling redan då. Hon skrev ut de svagaste p-pillerna som finns på marknaden typ. Sen sa hon att jag bara skulle ta sockerpillerna den första månaden för att sedan hoppa över dem tills mensen kom av sig själv. Hon skrev ut dem och sa att jag skulle pröva dem i tre månader och att hon sen skulle ringa och höra med mig hur det gått.

Så i torsdags började jag med sockerpillerna, och jag har aldrig tagit p-piller tidigare så jag hade ingen tidigare erfarenhet av det. När mensen väl startade så var smärtan där som vanligt, höll mig vaken på natten för att det gjorde så ont. Så jag tvingades ta mina andra smärtstillande mediciner som jag fått av tidigare läkare. Under dagen sedan så fick jag hugg i vänster sida utav buken. Och det var riktigt kraftiga hugg, det kändes som om någon knivhögg mig. Min gissning är att huggen var placerade ungefär där äggstocken sitter. Detta oroade mig väldigt mycket.

Nu till mitt stora problem. Jag har bråkat med min mor kring det här ganska mycket. För jag anser att p-pillerna inte funkar som de ska eftersom jag fortfarande hade ont medan hon menar att det ska vara så. Hon säger att det tar ett tag för dem att funka som de ska. Att det inte räcker med tre veckor. Så stämmer detta? Kommer det göra mindre ont nästa gång mensen kommer? Om tre månader eller något sånt enligt gynekologen. 

Jag vet att jag borde ta upp det här med läkarna. Eller jag hade velat göra det. mitt problem är väl den att jag har så många läkare som håller på och pillar med mig just nu så jag har ingen aning om vem det är jag ska prata med! Eller vem som räknas som "min" läkare. Jag har ju träffat två olika gynekologer och har en inbokad tid med en annan läkare om en månad. Jag har ingen aning om vem som egentligen har koll på mig och vem det är som jag ska kunna ringa och fråga om dessa saker. Hel ärligt så är jag slutkörd just nu. Allt känns bara hopplöst och tomt. Jag är trött på det hela och det där att smärtan fortfarande var kvar hjälpte inte någonting. 

Så jag upprepar den stora frågan i mitt virrvarr av tankar kring allt det här: Tar det ett tag för p-piller att börja fungera som de ska? Så att man slipper smärtan vill säga. Eller kommer vem det nu än är som är min riktiga doktor, jag har ingen aning, skriva ut något annat till mig? 

Anmäl
2016-06-13 23:03 #1 av: Ribessa

Här har du någon som har testat allt på marknaden vad heter p-piller och andra mediciner för detta. Jag tänker vara lite krass, men med kärlek förstås. Endometrios och behandling osv är en pest eller kolera-lek. Det gäller att hitta det som ger minst biverkningar (inte som många tror - inga alls). Det stämmer att 3 veckor är för kort tid att säga, minst 3 månader gäller det att hålla ut på en behandling - vilket såklart KAN vara jättejobbigt. Jag har själv ätit saker som har gjort mig extremt labil eller gett mig mer ont, eller mer blödning osv. Men det kan ändras med tiden. Du kan fortfarande ha ont, vilket jag skulle säga oftast är fallet. Behandlingen innebär att försöka ha någon form av kontroll på blödningarna, hormonerna - inte för att p-piller skulle kunna ta bort symptom på endometrios. Som sagt, jag exempelvis, får fortfarande ha med mig citodon för de sämre dagarna, alvedon + diklofenak börjar jag kalla frukost men efter att en tid ha testat utan piller, så gör jag aldrig om det. Tidigare var det inte så för mig, men jag har till stor del konstant gått på piller sedan jag fick min första mens. Men ju längre detta har gått för mig så kan jag inte vara utan - jag har en ohållbar situation just nu - men den är bättre än utan. Som sagt - det gäller att välja den metoden som gör det lite mindre jobbigt (jag hade en duktig läkare som hjälpt mig att tänka lite krasst på situationen, och förstå att den endometrios jag har är den jag kommer ha. Det heter inte "vad gör det bättre" utan det heter "vad gör det lite mindre dåligt". Krasst sagt, jag vet. Men det gäller att ha viljan på sin sida. Kämparglöd har vi alla i oss!

Så ja, p-pillerna behöver lite längre tid på sig innan man kan bedöma dem, men de tar inte bort det onda, de kan i längden kanske göra det lite bättre, men mot smärta är det smärtstillande du behöver. (och verkligen, ett tips, om du kan käka NSAID-läkemedel som ipren osv, kombinera 2 alvedon/panodil (paracetamol) med 1 voltaren/diklofenak) Det är det som får mig att kunna fungera de dagarna jag har ont - om de inte är de mycket sämre dagarna, men då är det akuten för mig. Så det hjälper verkligen (och ta så fort du har minsta lilla tecken på ont!!) för det är mycket lättare att hämma smärtimpulser som ännu inte hunnit bryta ut än att ta bort de som redan finns där.

Kämpa på Hjärta

Anmäl
2016-06-14 11:13 #2 av: Thotis90

Jag förstår faktiskt inte hur läkare/gynekologer kan rekommendera kvinnor med endometrios/misstänkt endometrios kombinerade p-piller då dessa innehåller de hormoner som gör att livmoderslemhinnan bildas (det är den som stöts ut i samband med mens). Kombinerade p-piller innehåller östrogen som endometriosen älskar. Jag har själv provat kombinerade p-piller och det passade mig inte alls då jag fortfarande hade mens, fortfarande hade ont och jag blev ett känslomässigt monster (är känslig mot östrogen). Minipiller i dubbel dos passar mig dock utmärkt då jag är blödningsfri, smärtfri och har ett jämnt temperament. Jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv!

Man brukar säga att det kan ta upp till 3 månader innan kroppen har vant sig vid en behandling, vilken den än är. Det kan vara värt att prova dessa månader, men om det är outhärdligt bör man absolut prata med sin läkare/gynekolog. 

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2016-06-14 11:29 #3 av: [Mazamizari]

Jag vet inte vad jag ska tro längre för det känns som gynekologen jag träffade första gången inte verkar ha någon koll överhuvudtaget. I alla fall så verkar hon ha gett mig stora solskenshistorier (även om jag tyckte att det lät lite väl bra) som nu inte alls stämmer. Men de sa ju att hon var en specialist när det kom till endometrios så då hade jag ju ingen anledning att inte lita på henne även om det lät lite för bra för att vara sant. 

#1 Det är just de sorterna som jag har på recept från tidigare läkare. Och jag tar dem tre gånger om dagen vid måltiderna eftersom diklofenaken jag har ska kunna orsaka magsår om man äter den på tom mage. 

#2 Jag har inte tänkt på det tidigare men de p-pillerna som jag har innehåller ju faktiskt östrogen (kollade upp det nu eftersom du skrev om det). Nu ogillar jag dem bara ännu mer efter den insikten. Fast eftersom det tydligen ska ta ett tag innan de börjar verka som de ska så får jag väl vänta och se hur det blir om några månader. 

Anmäl
2016-06-16 18:46 #4 av: Aleya

Jag tycker du ringer till gyn och frågar om ditt problem med smärta. Det skadar ju inte, dom kan ju ge råd och prata med någon av alla dessa gynekologer.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-07-03 13:07 #5 av: [Mazamizari]

Jag ska ringa gynekologen imorgon för jag tror p-pillerna jag tar gör allt värre. Innan jag började med dem hade jag bara ont då jag hade mens. Nu får jag hugg i vänster sida flera gånger i veckan varenda vecka. Det började svagt som om det bara var kramper ungefär men igår skedde det tre gånger istället. Första var som en kramp men andra kändes som om någon slog mig i magen och tredje kändes som en kramp igen. 

Har aldrig upplevt något sånt här innan jag började med p-pillerna och det är det enda nya jag har börjat med sen det blev såhär. Så jag kan inte se att det skulle vara någon annan orsak till varför jag får sån här smärta förutom att det är p-pillernas fel. 

Anmäl
2016-07-03 20:33 #6 av: Ribessa

#5 skulle kunna vara en äggblåsa, det kan hända ibland och de gör ont, brukar hugga. Men ring dem och få en tid för undersökning :) 

Anmäl
2016-07-10 15:32 #7 av: Neihna

Jag är i samma sits som dig och fick utskrivet kombinerade p-piller, men min gynekolog sa att jag direkt skulle hoppa över sockertabletterna så att jag inte får någon mens mer. Jag har ganska nyligen påbörjat behandlingen, så jag kan ännu inte uttala mig. Men det tar ju ett tag för kroppen att vänja sig och just nu upplever jag en konstant molande värk. 

Nu när jag läser era inlägg om att p-piller inte kommer att hjälpa, blir jag såklart lite orolig. När jag pratade med gynekologen sa hon att tanken är att genom p-pillerna att ta bort mensen och att det på så sätt gör att jag inte får ont mer. Men det kanske inte alls är hela sanningen? 

Anmäl
2016-07-10 15:59 #8 av: Aleya

#7 det är inte säkert att du får ont. Alla reagerar olika på olika behandlingar.

Folk skriver av egen erfarenhet. Och det får man ta med i sina beräkningar. Bara för att inte mina behandlingar har funkat så betyder inte det att inte det funkar för andra.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-07-25 19:21 #9 av: [Mazamizari]

Hej igen, tänkte bara meddela att det var som jag trodde: att p-pillerna orsakade smärtan jag upplevde i vänster sida där jag ska ha cystan. Jag bytte till minipiller utan östrogen i sig delvis på grund utav huggen och delvis på grund utav att de gav mig enorma humörsvägningar då jag inte åt mina D vitaminer. Blev väldigt väldigt depressiv ett tag.

Nu har huggen försvunnit helt och humöret har blivit bättre så jag mår bättre. Varför p-pillerna orsakade dessa smärtor på sidan av magen vet jag fortfarande inte riktigt men jag vet att det var deras fel. Annars skulle jag ju fortfarande ha ont.

Och dessa j*vla läkare tog mig aldrig på allvar och skyllde på tarmen varenda gång jag försökte få hjälp.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.