Fråga om Endometrios

Värt att kolla upp?

2016-08-15 01:16 #0 av: Schhh

Jag misstänker att jag har endometrios, framför allt för att jag har en väldig mensvärk. Nu var det ett par år sen faktiskt, men jag brukade kräkas och en gång svimmade jag och hamnade på sjukhus för nån främling trodde det var allvarligt (blev dock hemskickad). Då var jag 14, är 19 idag.

Sedan dess har jag testat att gå på p-piller, jag tror jag testat fyra olika, men är väl inte överdrivet imponerad av effekten. På ett par stycken upplevde jag nog en minskad smärta, men samtidigt är det svårt att veta om det berodde på just pillret (vissa perioder är bättre). Sen drabbades jag av depression och fick kombinera behandlingen med ssri. Det kan vara så att p-pillret utlöste depressionen men hur som helst så har jag nu slutat med p-piller för det känns inte bra att trycka i mig sånt som ger potentiellt dåliga biverkningar och samtidigt har tvivelaktig effekt.

I stället går jag på orudis och brukar försöka kombinera med typ alvedon. Det hjälper hyfsat bra om jag tar det i tid. Jag är dock fortfarande matt och allmänpåverkad.

Min fråga är (jag suger på att komma till sak) om det är värt att trycka på för en utredning, för att kolla om det kan vara endometrios? Jag har förstått att det är svårt att diagnosticera. Saken är den att jag också har social fobi, jag drar mig för att träffa läkare/gynekologer. Har aldrig genomgått gynekologisk undersökning.

Jag har väl lite fler symptom förutom just mensvärk. När jag har mens mår jag kasst, blir svag och darrig, får ofta diarré och måste besöka toan ofta. Nu på sistone har jag även märkt att jag blir kissnödig oftare även då jag inte har mens... Vilket såklart ger mig ännu en anledning att kontakta vården, det kan ju ha flera orsaker.

Jag kan ha ont efter samlag, då långt uppe i magen, ibland även under men det är inte så farligt. Jag upplever sällan smärta mellan menstruationer, i huvudsak under. Blöder stora mängder kan jag väl också tillägga, när jag kissar ser det ibland ut som jag kissar blod haha.

Okej, jag vet att ni inte är några läkare men det kan vara skönt att få respons i alla fall. Huvudfrågan är om det är VÄRT att få en diagnos, vad jag förstår kommer jag ändå bara få käka värktabletter i alla fall... Bor i Umeå så är en bit till Sveriges två specialistmottagningar.

Anmäl
2016-08-15 05:56 #1 av: Babydino

Att få en diagnos är alltid skönt då man kan förstå och veta varför man är som är / gör som man gör / mår som man mår. 

Är inte jätte insatt i just detta och vet inte riktigt vad man får för behandling, men även om det är som du säger att du kommer få äta värktabletter så kan det vara skönt att ha vetskapen om varför man mår som man mår. Kanske kan du få starkare värktabletter utskrivna om du nu skulle ha endometrios? 

I övrigt kan jag tillägga att jag också brukar må lite sämre och få diaree och behöver kissa oftare när jag har mens. Något jag frågat min väninnan om, och hon instämmer om att det blir så för henne med.  Tror därför inte att just det behöver vara något som är kopplat direkt till endometrios, utan är mer en generell grej under menstruation.  

Har man symptom på något är det väldigt fördelaktigt om man kollar upp det. Så jag hade nog faktiskt kontaktat en gyn. Om du är 19 kan du kanske gå till en gyn hos en ungdomsmottagning. 

Läste det där med att du menar att du har social fobi etc. Det kan ju vara besvärligt, men du kanske kan ta med en vän som stöd? :)  


Anmäl
2016-08-15 06:15 #2 av: Aleya

Det finns duktiga läkare även i Umeå.
Och det kan vara en fördel att ha diagnos. Om exempelvis i framtiden att du har svårt att få barn.
Men har man sådana problem som du skriver kom är det alltid bra att kolla upp vad som är fel.
Det kanske är endometrios som är ditt problem eller något annat. Så kolla upp det.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-08-23 20:18 #3 av: poodlelicious

Tack Gud för Orudis.... Det bästa som har hänt mig. Jag tål inga starka tabletter så Orudis har verkligen blivit min räddning efter att ha varit sängliggande två dagar i månaden sedan första mensen. 

Den enda behandlingen du kommer få är troligtvis tabletter. Jag har liiite starkare symptom än du och båda mina gynekologer har sagt att man inte opererar för såpass lite eftersom det kan resultera i mer problem. Du kommer kanske få prova andra kombinationer/varianter av p-piller. Du kan också få starkare värktabletter utskrivna.

Anmäl
2016-08-26 08:32 #4 av: P3pz

Jag tycker absolut att du ska kolla upp dig! Det är aldrig hälsosamt att gå runt och ha ont och vet man inte vad det beror på så påverkar det även hur man mår psykiskt. 

Det är lättare att förstå och bearbeta om man fått veta vad det är, dessutom kanske du kan få mycket bättre mediciner som passar dig så om jag var du skulle jag utan tvekan kolla upp det. 

"There is life after abuse. This is mine"

Anmäl
2016-09-05 19:32 #5 av: Aleya

Hur har det gått för dig ts?

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-09-25 00:55 #6 av: Schhh

Jo... jag har skjutit på det som vanligt. Jag borde kanske kolla upp det, men det enklaste känns som att förtränga problemet och försöka trycka i mig mediciner när det väl är dags för mens. Som sagt gör min sociala fobi att jag inte riktigt längtar efter att dra till gynekologen. Det är tillräckligt svårt att bara gå till en läkare och säga hej liksom.

Jag skulle vilja dela med mig av en upplevelse från då jag var yngre. När jag var liten fixade jag inte att ta någon värkmedicin, jag hade typ fobi och därför fick jag en extrem mensvärk. En trevlig sommardag när jag var kanske 13 år fick jag så förfärligt ont att jag kräktes hela dagen. Bokstavligt talat alltså. Jag låg i sängen och vred mig hela dagen, jag var yr och spydde kanske var tjugonde minut - sjukt ofta. Det var så himla hemskt och jag minns att jag blev lycklig efter jag hade spytt, för då försvann smärtan för en liten stund. Jag försökte somna men hann aldrig förrän smärtan och illamåendet kom tillbaka. Det pågick hela dagen och även på natten, då jag vaknade och kräktes. 

Helt irrelevant egentligen men jag kan inte tänka mig att det är normalt på något vis (hur i hela friden överlevde då stenålderskvinnan?!). Flera andra gånger har jag spytt i skolan, ofta mitt på lektionen, för att smärtan blivit så svår. Vid något tillfälle övervägde jag att hoppa från min mormors lägenhet för jag blev så vansinnig. En morgon låg jag hemma, spydde och skrek av smärta (vaknade mitt i smärtan så hann inte ta medicin), jag skrek att jag ville till akuten och det var då som mamma äntligen ringde vårdcentralen. 

Men nu idag, när jag har lärt mig svälja tabletter och har fått orudis utskrivet, ja då funkar det faktiskt. Det är en sån stor skillnad, att jag inte kan tacka läkemedelsindustrin tillräckligt (hah). Jag tror dock inte det bara har med medicinen att göra. Det händer inte längre att jag vaknar "för sent" för att hinna ta medicin innan jag kräks exempelvis. Varför det inte händer längre är ett stort mysterium, men jag är nog bättre på att förebygga smärtan. 

Ni skriver att jag förmodligen kommer behandlas med starkare värkmediciner. I så fall känner jag mig tveksam till om det är värt att kolla upp. Jag avvaktar hellre och söker hjälp om det skulle bli värre igen... det är säkert fel tänkt av mig, men jag känner inte tillräcklig motivation att kolla upp det...

Anmäl
2016-09-25 12:23 #7 av: Aleya

#6 nja. Nu kommer inte mediciner för värk att vara de första dom kommer ge dig utan ge en hormonbehandlig som stoppar att du blöder så att du förhoppningsvis får mindre ont. Det är det dom kommer försöka göra. Dom är ofta ganska restrektiva att försöka ge dig nått starkare. Men om ordus funkar bra kombinerat med typ alvedon så kommer dom nog inte ge dig nått annat än det.

Bara det funkar för dig.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-10-07 06:51 #8 av: Schhh

Hej och godmorgon.

Jag spydde just på grund av denna dumma menstruation, första gången på flera år. I tre dagar har jag inte haft nån mensvärk alls (bara illamående), vilket är jättekonstigt för jag brukar ha som mest i början. Jag tog därför ingen medicin innan jag lade mig.

Vaknade med extrem smärta, hasade till toan, diarrén bara sprutade åt alla håll och kanter (målande beskrivning jag vet), och jag kände mig så otroligt matt.

Fick krafter att trycka i mig ett par tabletter, illamåendet var ett faktum men jag lade mig i sängen och försökte distrahera mina tankar tills medicinen fick effekt. Funkade inte, efter 40 min tyckte jag äntligen smärtan började mildras men samtidigt var kväljningskänslorna ett faktum och jag spydde världens kaskadspya, hejdå medicinen.

Nu ligger jag här och det känns som mina näsgångar ska frätas sönder och försöker intala mig att smärtan inte kommer återvända (muskelsammandragningarna när man spyr gör så det försvinner tillfälligt), men jag kan ju inte ta någon ny medicin då min mage är alltför orolig just nu.

Tyck synd om mig :(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.