Ung med endometrios

Har jag endometrios?

2018-02-03 11:59 #0 av: whoppydough

Hej jag är 16 år och har under ett år eller så funderat på om jag har endometrios då jag ibland (kanske varannan månad? ibland med 2 mån uppehåll och ibland flera gånger i rad.) får fruktansvärd mensvärk till den graden att jag spyr, blir yr och svimfärdig och knappt kan stå, måste tänka på min andning och helt enkelt inte kan fungera normalt. Detta håller oftast i sig i kanske 2 timmar (?) även med hjälp av tabletter (ipren,alvedon osv.), värmekuddar och allt sådant. Sedan kräks jag någon gång och sen brukar det gå ner tillbaka till "vanlig" nivå av mensvärk. Detta sker oftast om jag inte är förberedd på att mensen kommer och att jag varit kall i flera dagar innan. Har även en gång fått så ont i ryggen ungefär vid ägglossning att jag knappt kunnat röra mig och bara kräkts och kräkts, då åkte vi in till akuten men läkaren trodde att det kanske kunde röra sig om en urinvägsinfektion som spridit sig till njurarna även om jag inte riktigt märkt av att det skulle ha svidit när jag kissade och så. Fick penicillin och åkte hem, smärtan kom tillbaka under några dagar innan den försvann helt och min mamma trodde att det kanske kunde ha någonting att göra med ägglossningen. Jag har tänkt flera gånger att jag borde kolla upp varför jag får så ont och vad jag kan göra och har en släkting som är sexolog som sa att det kunde vara endometrios, när jag sökt på det har jag dock inte alla symptomen som står. Kan det vara endometrios ändå? Borde jag gå till läkare? 

Anmäl
2018-02-03 12:40 #1 av: Novachan

Man behöver inte ha alla symptom för att ha endometrios. Du har några symptom som skulle kunna tyda på endometrios. Dina symptom är ju så pass extrema och jobbiga, även om det inte skulle vara endometrios, så hjälp kan du söka. Du får antagligen gå till vårdcentralen först och de kanske skickar dig vidare med remiss till gynekolog/specialistavdelning (minns ej om vårdcentralen brukar försöka behandla själva först med p-piller osv eller om det är hos gyn det sker). Även om du har endometrios är det inte säkert att du får diagnosen men du behandlas ändå som att du har det. För att göra en diagnos behöver man göra titthålsoperation där de bara kolla om du har sammanbindningar men de kan oftast inte göra mer än så (i vissa fall kan de behöver ta bort sammanbindningar) så då "är det onödigt" att behöva utsätta dig för undersökningen samtidigt som man ändå kan behandla dig för endometrios utan diagnos.

Anmäl
2018-02-03 14:08 #2 av: whoppydough

#1 Tack för hjälpen. :)

Anmäl
2018-02-03 19:48 #3 av: Thotis90

Jag tycker att det låter väldigt konstigt att du har extrema smärtor i 2 timmar för att sedan avta. När det gäller titthålsoperation stämmer det inte att de bara går in och kollar om man har sammanväxningar. Det finns läkare som bara går in och tittar medan det finns de som åtgärdar allt de kan ( = ta bort endometrioshärdar och sammanväxningar). Jag har endometrios och fick min diagnos via titthålsoperation där de tog bort härdar och sammanväxningar. 

Det är absolut värt att ta kontakt med vården för dina besvär, vare sig det visar sig att det är endometrios eller inte. 

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2018-02-03 20:47 #4 av: Novachan

#3 Jo det klart om de hittar saker de kan åtgärda så gör de ju det, men det är inte alltid det finns något de kan göra och då blir det ju bara "en titt in". Jag var nog lite otydlig med det.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.